GÜCÜNÜZ
GÜCÜMÜZDÜR
ANASAYFA YÖN. KUR. ADAYLARI SEÇİM BEYANNAMESİ FAALİYETLER HABERLER BASINDAN GALERİ İLETİŞİM
Seçimlere Kalan Süre

Türsab’ta ve Türk turizminde tarih yazacağız


ANKARA –15 Mart 2013 THTDC Başkanı, Hello Turizm Genel Müdürü ve Türsab başkan adayı Emin Çakmak “2014-2020 arasında Türsab’ta ve Türk turizminde tarih yazacağız ve milli menfaatlerimize fayda sağlayacağız” dedi.

FIRTINAYA RAĞMEN ÖNEMLİ KATILIM OLDU
Ankara Medicana International Hospital’de yapılan toplantıya THTDC Başkanı Emin Çakmak, THTDC Termal Grup Başkanı Yunus Gürkan, THTDC Yüksek İstişare Kurulu Danışmanı Kültür ve Turizm Bakanlığı eski müsteşarı Kamil Yüceoral eşlik etti.
Ankara Medicana International Hospital Genel Müdürü Oğuz Engiz ve Uluslararası Hasta Merkezi Müdürü Dr. Cengiz Çavuşoğlu’nun ev sahipliğinde düzenlenen toplantıya Başbakanlık Müşaviri Hamdi Şengel, Ankara Kültür ve Turizm İl Müdürü Doğan Acar, Koru Hastanesi Yönetim Kurulu Başkanı Prof.Dr.Hasan Biri, Hürriyet Burada Dergi Grubu Ankara Müdürü Erdal İpekeşen, Trabzon Vakfı Başkanı ve Forum Fuarcılık Başkanı Bilgin Aygül ile Ankara’da bulunan hastane yöneticileri, Türsab üyesi seyahat acenteleri ile basın mensupları katıldı.

OĞUZ ENGİZ: TÜRKİYE’NİN DÜNYA LİDERİ OLMASI İÇİN ÇALIŞIYOR.
Toplantının açılış konuşmasını yapan Ankara Medicana International Hospital Genel Müdürü Oğuz Engiz, Türkiye’de sağlık turizminin belli bir noktaya gelmesi ve gündeme oturmasında THTDC Başkanı Emin Çakmak’ın payının büyük olduğunu belirterek “Emin Çakmak, Sağlık turizminde Türkiye’nin dünya lideri olması için çalışıyor. Hep birlikte çalışmalıyız ve daha olacak çok yolumuz var” dedi.

PROF.DR. HASAN BİRİ: SAĞLIK TURİZMİ ÇANTACI MANTIĞINDAN KURTARILMALI
Daha sonra söz alan Koru Hastanesi Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Hasan Biri, Türkiye’nin sağlık turizminin Lalelideki çantacıların mantığından kurtarılması gerektiğini belirterek “Sağlıkçıya ve turizmciye teslim edilmelidir. Sağlık turizmi Ankara’da eğitim gören yabancı öğrencilerin ve düşük profilli insanların elini kalmıştır. Bu Türkiye’nin sağlık turizmine zarar veriyor. Sağlık turizmi turizmcilerle hastanelerin işbirliğinde gelişmelidir” dedi.
Prof. Dr. Hasan Biri, Türkiye turizmi gelirinin yüzde 5’inin sağlık turizminden geldiğini belirterek “Bunun yüzde 3’ü turist sağlığıdır. Yüzde 2’si gerçek sağlık turizmidir. Bunun yüzde 7’sini ise Ankara alıyor. Ankara sağlıkta dünya ile rekabet edecek güçtedir. Ulaşım olduğu halde bunu geliştiremiyoruz. Ankara’da sağlıkçılar ve turizmciler kendi aralarında işbirliğini geliştirmelidirler” dedi.

ERDAL İPEKEŞEN: YÜRÜME CADDELERİMİZ YOK
Hürriyet Burada Dergi Grubu Ankara Müdürü Erdal İpekeşen, Ankara’nın sağlık turizmine yeterince hazırlıklı olmadığını belirterek şunları söyledi:
”Kongre turizmi ve sağlık için gelecek turistlere sunacak eğlence yerlerimiz yok. Yürüme caddelerimiz yok. Kızılay Berlin duvarı gibi… Yiyecek, içecekleri restoran yok. Sosyal hayat için insanları AVM’lere tıkamayız. Ailece yürünecek cadde yok. Allahtan bu şehrin şansı turizmden anlayan bir valisi var. Ama Belediye başkanı hala Körler Haftası’nı yaşıyor. Buna rağmen Ankara’nın kendi dinamikleriyle bir yerlere geleceğine inanıyorum.”

SAĞLIK TURİZMİ TÜRKİYE TURİZMİ İÇİN BÜYÜK FIRSATTIR
”Aile toplantısı” şeklinde geçen toplantının konuşmacısı THTDC Başkanı, Hello Turizm Genel Müdürü ve Türsab başkan adayı Emin Çakmak, sağlık turizminde 7 yılık birikimlerini anlatarak “Amacımız alternatif turizm seçenekleri arayan seyahat acentelerinin sağlık turizmi ile önlerini açmaktır. Burada Türsab üyesi seyahat acentelerini, hastaneler, doktorlar ve sağlık sektörünün temsilcileri ile buluşarak işbirliği kurmalarını sağlıyoruz. Hedefimiz Türkiye’ye 100 milyon turist getirmek ve 100 milyar dolar gelir kazandırmaktır. Sağlık turizminin Türkiye’nin bu hedefinde önemli bir yer tutuyor. Son yılların en önemli alternatif turizmi olan sağlık turizmi, dünyanın en iyi doktorları ve en iyi hastanelerine sahip olan Türkiye turizmi için büyük fırsattır” şeklinde konuştu.

YABANCI HASTA 30 KATI KAZANDIRIR
Sağlık turizmi tanıtımı için seyahat acentelerine tek tek telefon açılarak davet çıkarıldı. Sağlık sektörü ile seyahat acentelerini kaynaştırmak istiyoruz. İşbirliği kurarak Türkiye’nin daha çok kazanmasını istiyoruz. Türkiye’nin turizminin dünyaya pazarlanmasında önemli bir güç olan seyahat acentelerinin, Türkiye’nin hastanelerini ve termal tesislerini dünyaya pazarlamalarını istiyoruz. Seyahat acentelerini asli görevlerini yapmaya çağırıyoruz. Yabancı turisti getirmekte, hastayı getirmekte aynı iştir. Otelle yapılan anlaşma gibi hastanelerle anlaşmalar yapılsın istiyoruz. Bu işlemlerde uluslar arası kriterler uygulanıyor.
Din turizmi için 12 kiliseden izinler alınıyor. Oteller, transferler için çalışılıyor ve çok zaman harcanıyor. Sonunda 1000-1500 liraya dosya kapanıyor. Artık alternatif turizmlere yönelip, dünya pastasından pay almalıyız. Sağlık turizmi için gelen hasta seyahat için gelen turistin 30 katı kazanç sağlar.

PARA KAZANMAK İSTİYORSANIZ SAĞLIK TURİZMİ YAPIN
Türkiye Sağlık Turizmini Geliştirme Konseyi-THTDC, Türkiye’nin seyahat acenteleri ile sağlık sektörünü “Sağlık Turizmi”nde buluşturmak için yaptığı toplantılara Ankara’da devam etti.
Medicana International Hospital’de sağlık sektörü ile seyahat acentelerinin buluşmasında THTDC Başkanı ve Hello Turizm Genel Müdürü Emin Çakmak, seyahat acentelerine “Para kazanmak istiyorsanız sağlık turizmi yapın. Yardım isterseniz cep telefonum 24 saat açık” diye çağrıda bulundu.
Türkiye’yi etkisi altına alan, Ankara’yı altüst eden fırtına ve hava koşulları nedeniyle başta Ankara Valisi olmak üzere bazı yetkililerin katılamadığı toplantı katılımcılar tarafından memnuniyetle karşılandı. Toplantıya katılanlar THTDC Başkanı Emin Çakmak’ı soru yağmuruna tuttular ve “sağlık turizmi bilgilendirme” toplantısının her ay tekrarlanmasını istediler.

7 YILDA DÜNYADA  350 ETKİNLİK YAPARAK SAĞLIK TURİZMİNİ TANITTIK
Emin Çakmak, Ankara’yı etkileyen fırtınanın daha büyüğünü Amerika’nın Miami kentinde yapılan dünyanın en büyük sağlık turizmi zirvesi olan Dünya Sağlık Turizmi Kongresi’ni (World Medical Tourism & Global Healthcare Congress) Amerika’yı sarsan “Sandy” fırtınasına rağmen yaptıklarını belirterek “Türkiye’nin sağlık turizmini tanıtmak ve ülkemize ekonomik katkıda bulunmak için her koşulda çalışıyoruz. 7 yılda yurtiçi ve yurtdışında sağlık turizmi için 350 etkinliği yaparak Türkiye’yi tanıttık. Türkiye Sağlık Turizmini Geliştirme Konseyi-THTDC üyelerini 94 ülkeye fatura keser hale getirdik.

SAĞLIK TURİZMİNİ DEVLET POLİTİKASI YAPMAK İÇİN UĞRAŞTIK
Sağlık turizmi devlet politikası haline gelmeden başarı mümkün değildir. Sağlık turizmi için çok uğraştık ve devlet politikası haline getirdik. Artık herkes sağlık turizmini konuşuyor. Hastanelerimiz gerekli altyapılarını geliştirdi ve sağlık turizmine en hazır kurumlar olarak sadece Türkiye’de değil, dünyada önem kazandı. Ankara insan kaynağı açısından şanslı bir ildir. Buradaki hastaneler gibilerini İngiltere, Almanya, Amerika’da göremiyorsunuz. Ancak üniversitelerimizde sorun var. Sağlık turizminde nerede olacaklarına karar veremediler.

ACENTELERİN, HASTANELERLE İŞBİRLİĞİ KURMALARI GEREKİYOR
Bize “hastaneler kaçak acentecilik yapıyorlar” deniliyor. Türsab’ın 1618 Sayılı Yasa’sı var, ama yeterince uygulanmıyor. Seyahat acenteleri sağlık sektörü ile daha sıkı ilişki kurarsa. Bu sorun doğal olarak ortadan kalkar. Hastane kapısına gelen hastayı geri çeviremez. Acente bu işe talip olursa, bu durum ortadan kalkar. Hastanelerin hiçbiri acentenin işini yapmak istemiyor ve seyahat acentelerinin tedavi dışındaki hizmetleri ellerinden almalarını istiyorlar.

TÜRKİYE LOKASYON OLARAK AVANTAJLIDIR
Dünyada en çok yabancı hasta alan ülke olan Hindistan 1 milyon 800 bin yabancı hasta alıyor. Bunun yüzde yüzde 32’sini Afrika ülkelerinden gelen hastalar oluşturuyor. Halbuki Türk Hava Yolları halen Afrika’da 22 noktaya uçuyor. Buna eklenecek 4 nokta ile THY  26 noktaya ulaşıyor. Artık yüzümüzü Afrika’ya çevirmeliyiz.
Türkiye lokasyon olarak çok avantajlıdır. 4 saatlik uçuşla 750 milyon, 5 saatlik uçuşla 1 milyar, 6 saatlik uçuşla 2 buçuk milyar insana ulaşılabiliyor. Kuzeyimizde Rusça konuşan 21 ülke ve 500-550 milyon nüfus bulunuyor. Sağlık turizminde rakibimiz olan ülkelerden daha avantajlı durumdayız ve bunu kullanmalıyız. Türkiye’nin insan kaynağına yaptığı 90 yıllık yatırım turizm için önemli bir birikimdir.

ANKARA, HAVAYOLUYLA 12 ÜLKEDE 20 DESTİNASYONA BAĞLI
Sağlık turizminde 2012 verilerine göre Amerika ve Almanya’nın arkasından gelirde 4.2 milyar dolarlık gelirle üçüncü sıradayız. Hatta önümüzde olan ülkelerden bile Türkiye’ye hasta alıyoruz.  Sıralamada ise Amerika, Almanya, Hindistan, Tayland’dan sonra 5’inci sıradayız.
2012’de 1 milyondan fazla Amerikalı hasta tedavi için yurtdışına gitti. Ankara’nın 12 ülkede 20 destinasyona havayolu ile bağlantısı bulunuyor.

ANKARA SAĞLIK TURİZMİ BAŞKENTİ DEME LÜKSÜNE SAHIP DEĞİL
Sağlık turizmi için Ankara’nın yapması gerekenlerde var. Eğer bir şehri yaşanılır kılmazsanız, insanları mutlu edemezsiniz. O zaman Ankara’da sağlık turizmi başkenti deme lüksüne sahip değilsiniz. Ankara’da engelliler için bile altyapı yok. Kaldırımlarda yaşlılar ve engelliler için yeterli önlemler alınmıyor, yollar yapılmıyor. Yılda 30-35 ülkeye gidiyoruz ve oralarda yapılan çalışmaları yerinde görüyoruz. Bu ülkeleri ziyaret eden yerel yönetimlerin sağlık turizmini çevreye yaymak için onları örnek almaları gerektiğini tekrarlıyoruz.

Bize Ulaşın!
Dilek, öneri ve şikayetleriniz için bize yazabilirsiniz.



Ziyaretçi Sayısı